Hypotheek

Hypotheek

De aankoop van een woning (of een verbouwing daarvan) wordt meestal gefinancierd met een lening van de bank. Daarom wil de bank van u een hypotheek op de woning, want als u de rente en aflossing aan de bank niet voldoet dan kan de bank uw woning verkopen en krijgt de bank als eerste haar geld terug.

De hypotheekakte

Het hypotheekrecht moet worden gevestigd bij notariële akte. In elke hypotheekakte staat het bedrag waarvoor zekerheid wordt gegeven. Vaak is dit bedrag gelijk aan de hoogte van de geldlening. Soms is dit bedrag hoger. Er wordt bijvoorbeeld € 100.000 geleend van de bank, maar zekerheid gegeven tot € 130.000. De bank heeft dan meer zekerheid dan eigenlijk nodig is. Dit kan van pas komen als je op een later moment nog meer geld van de bank wil lenen, bijvoorbeeld € 20.000. Er hoeft dan geen nieuwe hypotheekakte meer te worden opgemaakt, maar er kan volstaan worden met een onderhandse schuldbekentenis die bij de bank wordt getekend. Dat bespaart kosten.

Ruud van Gerven
"Prachtig toch om het op een na oudste beroep ter wereld op geheel eigentijdse wijze te mogen uitoefenen."
Oud-notaris

Ruud van Gerven

  • Estate-planning, familievermogensrecht
  • Ruud is sinds 1987 aan het kantoor verbonden, was notaris tot 1 oktober 2022 en is thans nog werkzaam als adviseur/kandidaat-notaris.
  • Docent Personen- en familierecht bij de Beroepsopleiding Notariaat.
Lees meer ...
Marie-Louise van de Geer
"Ik vind het leuk mensen op hun levenspad, in vreugdevolle momenten maar ook in de diepste dalen, op het juridisch vlak te ondersteunen en te ontzorgen."
Notaris - Vennoot

Marie-Louise van de Geer

  • Familierecht en meer in het bijzonder echtscheidingen. Vastgoedrecht.
  • Marie-Louise is sinds 1989 aan het kantoor verbonden en in 2001 toegetreden tot de maatschap.
  • Marie-Louise is gekwalificeerd mediator en lid van de Vereniging voor Mediators in het Notariaat (VMN) en lid van de Lionsclub Nijmegen.
Lees meer ...