Certificering aandelen

Certificering aandelen

Het certificeren van aandelen

Aan een aandeel zijn twee soorten rechten verbonden: zeggenschapsrechten (bijvoorbeeld stemrecht) en vermogensrechten (zoals het recht op dividend). Deze rechten komen toe aan de houder van een aandeel. Er zijn echter situaties denkbaar waarbij u iemand wel recht op dividend wil geven, maar geen zeggenschap of juist andersom. Denk bijvoorbeeld aan die werknemer die u extra wil belonen met een winstuitkering aan het einde van het jaar. U wilt echter niet dat hij zich gaat bemoeien met de gang van zaken binnen het bedrijf. Of denk aan de ouders die het bedrijf hebben overgedragen aan de kinderen. Zij willen graag nog een tijdje blijven meedenken over de dagelijkse gang van zaken, maar de gemaakte winsten binnen het bedrijf zijn voor zijn kinderen. Voor dit soort situaties biedt certificering van aandelen een oplossing.

Bij een certificering van aandelen worden de aandelen overgedragen aan een administratiekantoor. Dit administratiekantoor heeft meestal de rechtsvorm van een stichting. De stichting wordt de nieuwe aandeelhouder en heeft de aan een aandeel verbonden zeggenschap. Vervolgens geeft de stichting certificaten van de aandelen uit. Deze certificaten geven recht op de uitkeringen die op de aandelen worden gedaan. Een certificaathouder deelt op die manier dus mee in de winst en de waarde waardering van de onderneming. De uitoefening van het stemrecht blijft echter voorbehouden aan (het bestuur van) het administratiekantoor.

Wilt u meer weten over het certificeren van aandelen, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw eventuele vragen en kunnen u helpen bij het inrichten van de certificering zodat deze aansluit op uw specifieke situatie.

Peter-Jan Hopmans
"Het begeleiden van een overname of herstructurering is net als het fluiten van het voetbalwedstrijd. De deal/het spel faciliteren, daar word ik blij van."
Notaris - Vennoot

Peter-Jan Hopmans

  • Ondernemingsrecht
  • Sinds 1 juli 2018 werkzaam op kantoor
  • Redacteur Rechtspraak Notariaat; redacteur BV in de praktijk; vaste medewerker De Notarisklerk
Lees meer ...
Ruud van Gerven
"Prachtig toch om het op een na oudste beroep ter wereld op geheel eigentijdse wijze te mogen uitoefenen."
Oud-notaris

Ruud van Gerven

  • Estate-planning, familievermogensrecht
  • Ruud is sinds 1987 aan het kantoor verbonden, was notaris tot 1 oktober 2022 en is thans nog werkzaam als adviseur/kandidaat-notaris.
  • Docent Personen- en familierecht bij de Beroepsopleiding Notariaat.
Lees meer ...
Jonneke Bossers-Cnossen
"Ik combineer graag de praktijk met de wetenschap."
Kandidaat - Notaris

Jonne Bossers-Cnossen

  • Ondernemingsrecht
  • Jonneke is sinds 2006 verbonden aan het kantoor.
  • Wetenschappelijk medewerker/docente aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Lees meer ...