Van wie is het geld dat op een en/of- rekening staat?

Van wie is het geld dat op een en/of- rekening staat?

24 april 2023
Van wie is het geld dat op een en/of- rekening staat?

Dat hangt af van uw situatie. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen of geregistreerd partners, dan is het geld van de en/of-rekening automatisch van u samen.

Zijn u en uw partner niet in gemeenschap van goederen getrouwd of geregistreerd partner, dan hangt het af van de afspraken die u samen heeft gemaakt of het geld van u samen is of niet:

  • In huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden en samenlevingscontracten wordt vaak vastgelegd dat het geld op een en/of-rekening gemeenschappelijk wordt.
  • Heeft u geen afspraken gemaakt over de en/of-rekening, dan is dat geld niet gemeenschappelijk maar blijft het geld van wie het afkomstig is (of voor wie het op de rekening is gestort).

Als u een en/of-rekening met iemand anders dan uw partner heeft (bijvoorbeeld ouder en kind), dan hangt het ook af van de afspraken die u met die ander heeft gemaakt of het geld van u samen is of niet:

  • Heeft u geen afspraken gemaakt, dan is het geld op de en/of-rekening niet gemeenschappelijk maar blijft het geld van wie het afkomstig is (of voor wie het op de rekening is gestort).
  • U kunt wel afspreken dat het geld dat op een en/of-rekening staat en wat daarop in de toekomst wordt gestort van u samen zal zijn. U (of de andere rekeninghouder) zult die afspraken moeten kunnen bewijzen dus het is verstandig om dat schriftelijk te doen.

Meer weten over financiële bescherming voor ouderen? Bekijk dan onze speciale pagina over dit onderwerp.