Een testament ondertekenen in tijden van Corona

Een testament ondertekenen in tijden van Corona

Een testament ondertekenen in tijden van Corona

11 mei 2020

Gedurende deze periode waarin we met Corona te maken hebben, proberen we waar mogelijk de cliënten zo min mogelijk fysiek op kantoor te laten komen. Voor het ondertekenen van sommige akten is de ondertekening in persoon wel noodzakelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het ondertekenen van een testament.

De notaris moet zich ervan overtuigen dat de ondertekenaar de inhoud van het testament heeft begrepen en zien dat de akte door de testateur in persoon wordt getekend. Wanneer de cliënt vanwege gezondheidsklachten niet in staat is om naar ons kantoor te komen om het testament te ondertekenen, proberen we daarvoor een oplossing te vinden. Zo kan het testament bijvoorbeeld in een dergelijke situatie aan huis getekend worden, waarbij de cliënt binnen achter het raam zit en op die manier er de benodigde bescherming is.

Denkbaar is dat ook dit niet mogelijk is, omdat de testateur in het ziekenhuis ligt of in een verzorgingshuis woont. Er is dan soms geen mogelijkheid voor de notaris om het testament op locatie te laten ondertekenen. Voor die situaties is er een tijdelijke noodwet aangenomen. Deze noodwet maakt het mogelijk om in deze uitzonderlijke situaties het testament op afstand te ondertekenen, door middel van videoverbinding.